سازمان مالکیت معنوی به منظور نظارت بر ثبت اختراعات در قالب صحیح، اختراعات را در دو مرحله مورد بررسی قرار می دهد. در مرحله اول، که به نام بررسی اولیه نامیده می شود، اختراع از منظر شکلی بر اساس قوانین اختراعات جمهوری اسلامی ایران بررسی می شود. در مرحله بعد کار داوری اختراعات به منظور احراز شرایط اختراع شامل نوآوری، گام ابتکاری و کاربرد صنعتی به مراجع استعلام ارجاع می شود. در حال حاضر ۸۷ سازمان و یا ارگان به عنوان مراجع استعلام توسط سازمان مالکیت معنوی معرفی شده اند که مخترعین/مالکین قادر به پیشنهاد مرجع مورد نظر خود برای داوری هستند. باید توجه داشت که سازمان مالکیت معنوی بر اساس موضوع اختراع و سابقه مرجع، ممکن است مرجع پیشنهادی توسط مخترعین/مالکین را تغییر دهد.
ممکن است در هر کدام از مراحل بررسی اولیه و یا استعلام به نحوه نگارش متن توصیف و ادعانامه و یا طراحی نقشه فنی ایراداتی وارد شود. از این رو الزامی است مخترعین/مالکین با مراجعه به افراد آگاه در حوزه نگارش متن تقاضانامه اختراع، بابت اصلاح تقاضانامه و رفع نقص آن اقدام کنند.
با توجه به این نکته که ارائه هر نوع اطلاعات جدید و تغییر متن تقاضانامه، ممکن است منجر به تغییر تاریخ موثر در اختراع شود، کارشناسان شرکت اندیشه پردازان آوین همواره به مخترعین/مالکین پیشنهاد می کند، پیش از ثبت اختراع خود در زمینه حفاطت از دارایی فکری خود مشورت گرفته و نگارش متن تقاضانامه خود را به افراد متخصص در این حوزه بسپارند.